Wat staat er op het menu?

Gastbeleving en gastvrijheid in restaurants en horecagelegenheden zijn van het grootste belang. Er wordt dan ook veel moeite gedaan om deze te waarborgen. Het is bijzonder vervelend voor de gast wanneer de bestelling onvolledig aan tafel worden geserveerd. In het geval van een quickservicerestaurant Is het onaangenaam om een onvolledige order te ontvangen in de drive-through. In beide gevallen wordt de gast gedwongen om actie te ondernemen, wat een negatieve invloed heeft op zijn totale gastervaring. Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar om dit te voorkomen, zoals het gebruik van Artificial Intelligence.

Wat zijn de ingrediënten?

Om te bepalen of orders compleet zijn maakt de AI gebruik van camera’s. De camera’s worden in de keuken en boven de plek van uitgifte gehangen gehangen. Wanneer een order wordt klaar gemaakt activeren de camera’s en vergelijken zij de camerabeelden met de bestelling in het point of sales- / kassasysteem. Wanneer de order compleet is volgens de specificaties in het kassasysteem wordt een signaal afgegeven en kan de order worden uitgeserveerd. Het kassasysteem zal in geval van een foutieve bestelling het signaal afgegeven dat de bestelling niet overheen komt met de kassagegevens.

Wie zijn er al aan het koken?

Op dit moment wordt deze technologie al door meerdere organisaties aangeboden zoals QSR Solutions, Fingermark en Always AI. Daarnaast hebben meerdere ketens, zoals Americana, Pizzahut, Hardees en Kentucky Fried Chicken het al geïmplementeerd. Hierbij dient wel de opmerking te worden gemaakt dat dit vaak nog beperkte pilots zijn. Waarmee we dan ook stellen dat het gebruik van AI voor monitoren van een complete bestelling zich in de genesisfase bevindt.

De witte of blauwe brigade?

Het door middel van AI laten monitoren van een complete bestelling bevindt zich vanuit het waardeketenperspectief in het onzichtbare perspectieve voor de gast. Het is namelijk onderdeel van het interne proces van de organisaties. Wanneer organisaties toch aan hun gasten willen communiceren dat zij bezig zijn met het actief monitoren of bestellingen compleet zijn dienen zij hiervoor een oplossing te verzinnen. Een voorbeeld hiervan kan zijn extra marketing rondom dit onderwerp.

Auteurs: Martijn Zoet en Evelien Vlijm

Scroll to Top