Wat staat er op het menu?

Hotels en restaurants gebruiken verschillende verkoopkanalen om hun gerechten en overnachtingen te verkopen. Voorbeelden voor restaurants zijn Uber Eats en Thuisbezorgd, terwijl hotels zich meer focussen op websites zoals Booking.com en Expedia. En daar kan nu nog een kanaal aan worden toegevoegd, namelijk: livestream shopping.

Wat zijn de ingrediënten?

Livestream shopping is een vorm van e-commerce waarbij er tijdens een live-(video)uitzending producten van een specifieke leverancier worden getoond en aangeprezen door een influencer Geïnteresseerde klanten worden dan vaak met korting of speciale aanbiedingen overgehaald om het aangeboden product binnen een bepaald tijdsbestek te kopen. Het kan worden samengevat als de oude televisiereclames van Tel Sell, maar dan op sociale media of een e-commerce platform. Met name in Azië, en in het bijzonder China (b.v. Doujin Store en Meituan) is deze manier van winkelen een geaccepteerd fenomeen. Ook in Europa zien we langzaam een aantal voorbeelden van dit type platformen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is Ooooo.

Wie zijn er al aan het koken?

Op dit moment maken met name grotere hotelketens, quick servicerestaurants en andere ketens gebruik van dit extra verkoopkanaal. Op Doujin hebben onder andere Kentucky Fried Chicken, Starbucks en Mac Donalds verschillende verkoopkanalen. Mac Donalds is in 2023 begonnen met 0 ‘fans’ en verkocht op de eerste dag al 17.000 gerechten via livestreams op Douyin. Het huidige hoogtepunt qua verkoop voor McDonald’s tot nu toe is tijdens het jaarlijkse Douyin Double Good Things Festival, waar ze 16 uur hebben gelivestreamd en 10 miljoen bruto handelsvolume hebben omgezet. Volgens Byte Dance (eigenaar van Douyin) betreft het verkopen van gerechten ongeveer de helft van Douyin’s totale verkopen met een totale waarde van 45 miljard renminbi (+/- 5,7 miljard euro) en daarnaast levert de verkoop van hotelovernachting en andere toeristisch activiteiten ongeveer 30 miljard renminbi (+/- 3,8 miljard euro) op.

De witte of blauwe brigade?

Het verkopen van producten en overnachtingen via livestream shopping is vanuit het waardeperspectief volledig zichtbaar voor de klant. Wel moeten organisaties die via livestream shopping producten wensen te verkopen zorgen dat hun interne processen hierop zijn ingericht. Met name bij de verkoop van gerechten waarbij een restaurant soms heel kort de tijd krijgt om deze uit te leveren / op te dienen.

Auteurs: Martijn Zoet en Evelien Vlijm

Scroll to Top