Wat staat er op het menu?

Nu de schaduw van de coronapandemie is vervaagd, herleeft het verlangen naar reizen en groeit het enthousiasme voor nieuwe avonturen. Maar wat voor een avonturen wil de huidige reiziger dan beleven? Natuurlijk blijft de traditionele zon, zee en strand in trek en hetzelfde geldt voor city-trips. Maar daarnaast zijn er ook toeristen, met name de echte foodies, die kiezen voor duurzame foodtrips.

Wat zijn de ingrediënten?

We kennen al langer het fenomeen dat foodies de wereld rondreizen voor dat ene gerecht of wereldkeuken ervaring. Van het street food restaurant Jay Fai in Bangkok tot het velen malen exclusievere Noma in Kopenhagen. Waar Noma ook focust op het produceren van duurzame gerechten is een bezoek aan dit 3 sterrenrestaurant niet voor iedereen weggelegd. Toch zien we steeds meer toeristen kiezen voor een reis die zich focust op lokale, biologische en authentieke gerechten uit regionale keukens.  Zo kun je genieten van de zogenaamde ‘boederij-tot-tafel’ ervaringen tot de foodtours die je de hele stad laat verkennen via allerlei street food locaties.

Wie zijn er al aan het koken?

Op dit moment zijn er vele voorbeelden te noemen van duurzame foodtrips. Een paar voorbeelden zijn de zijn de boerderij-tot-tafel tour in Italië, Veganistische Voedseltocht in Duitsland, de duurzame vis tour in Tokyo of Vancouver.  Een organisatie die deze tours verkoopt is “GetYourGuide”. Daarmee bevinden duurzame foodtrips zich in de gestandaardiseerde product fase, wat betekent dat er al meerdere partijen zijn die deze toeristische ervaringen als standaardproducten aanbieden. Je kan dus gewoon naar verschillende website en je duurzaam foodtrip boeken. Wel is het aanbod van te boeken tours per locatie nog erg verschillend.

De witte of blauwe brigade?

Een duurzame voedsel trip is vanuit het waardeketenperspectief een volledig zichtbare component voor de gast. Wel moeten organisaties die deze tours verkopen zorgen dat de gerechten lokaal en authentiek blijven. Want wanneer het authentieke verdwijnt, verdwijnen ook de toeristen…..

Auteurs: Martijn Zoet en Evelien Vlijm

Scroll to Top